fårskinn

Sörby Gård Värmlandsnäs

Fårskinn från Sörby gård

Vi säljer fårskinn från gårdens egna djur. Klicka på en bildlänk med fårskinn så kommer du till ett bildspel med skinn vi har just nu. Dubbelklicka på ett skinn så förstoras bilden. Du får även upp text om individ, ras, färg, ullens längd, skinnets maxlängd samt pris inkl ev frakt.

Vid beredningen bestäms vilken längd ullen ska ha: oklippta, 35mm eller 17-18 mm. De flesta skinn är tvättbara i maskin. Det gäller oftast inte de oklippta. De trasslar ihop sig i tvättmaskin och är beredda på annat sätt.

 

P = Gotlandsfår, kallas även Pälsfår, är gråa och lockiga. Det är en ras med väldigt lite underull. De blir inte så tjocka och madrasslika. De används ofta till att sy kläder, klä stolar, som dekoration mm. Mjuka och silkiga. Dessa skinn är de mest efterfrågade så vi håller sakta men säkert på att byta till en besättning med bara renrasiga Gotlandsfår.

 

Lf - Lantras Finullsfår. Det är den rasen vi började med. Rasen finns som ras i vit, svart och brun. Ibland fläckig. Vi har idag bara några få svarta tackor kvar av rasen. De betäcks med Gotlandsfårs-bagge. Rasen har underbart mjuk ull. Dessa skinn är fina som sovskinn till vuxna och barn. De är också bra att sy mössor och vantar av. Mjukt och gosigt. Skinnen känns tjockare jämfört päls-skinnen.

 

K - Köttrasdjur vit är vanligast. Kt - Köttras Texel. KSu - Köttras Suffolk. De har ofta grov ull, inget att sova naken på. Men finfina att sitta på. Lite madrasslika.

 

Korsningsdjur. När vi korsar en ras med en annan ras så kallar vi det korsningsfår. De skinnen kan bli väldigt trevliga. De kan bli både grå och lockiga. Så glöm inte att titta i den mappen.

 

Hantverk. Det händer att jag skapar med skinn. Men det händer inte speciellt ofta. Det kan bli muddar, sittdynor, nå´n väst, en åk-påse/långdyna. Jag har också provat att trycka/måla på skinn. Man kan få lämna önskemål, men inte beställningar. Det finns så många "måsten" här i livet iallafall. Men vill du ha ett namn och årtal målat på skinnet du köper hos oss så ingår det i priset. Större tryckarbeten/målerier tar jag timbetalt för. Fråga.

 

Vi får hem nya skinn från berederiet 4-5 gånger per år.

Vill du få meddelande om när nya skinn kommit så sätter vi gärna upp dig på en e-post-sändlista.